SARSILAN SARAY
Osmanlı Padişahlarının Ölümleri, Tahttan İndirilmeleri ve Cülusları
Tek bir hanedanın altı yüzyıl hüküm sürdüğü Osmanlı İmparatorluğu, bu özelliğiyle hem dünya hem de İslam tarihinde önemli bir yere sahiptir. Hanedanın tekliği ve sürekliliğinin asırlar boyunca nasıl korunduğu ve böylesine uzun bir zincirin pek çok halkasının birbirine nasıl bağlandığı şüphesiz oldukça ilgi çekici bir konudur. Osmanlı hanedanını araştırmak isteyenlerin üzerinde duracağı başlıca hususlar sultanların tahttan indirilmesi, ölümü ve haleflerinin tahta çıkışı olacaktır. Osmanlı’nın bu istisnai özelliği, saltanat değişiminde pek çok farklı geleneğin oluşmasına yol açmıştır.
Fransa’nın önde gelen Osmanlı tarihçileri Nicolas Vatin ve Gilles Veinstein, Osmanlı sultanlarının ölümleri, tahttan indirilmeleri ve tahta çıkışlarına dair oluşan gelenekleri titizlikle inceliyor ve okurlara imparatorluğun pek de bilinmeyen taraflarını gösteriyor.
Fatih Sultan Mehmed zehirlendi mi?
Fatih’in ölüm haberi Cem Sultan’a neden ulaşmadı?
Cem Sultan Napoli’de öldüğünde cenazesi nasıl hazırlandı?
Kanuni Sultan Süleyman öleceğini bile bile Zigetvar’a neden gitti?
Şehzade Selim en küçük oğul olmasına rağmen babası II. Bayezid’i tahttan çekilmeye nasıl zorladı?
Genç Osman’ın öldürülmesi hanedanı nasıl etkiledi?
Bu ve pek çok sorunun ustalıkla yanıtlandığı Sarsılan Saray, Topkapı Sarayı’nın karanlıkta kalan kısımlarına ışık tutuyor. Yaşanan siyasi krizlerle pek çok kez iç savaşın eşiğine gelen Osmanlı İmparatorluğu’nda hanedan meşruiyeti ilk kez siyasi ve dini boyutların yanı sıra tarihsel ve antropolojik yönleriyle de ele alınıyor. Sarsılan Saray, Osmanlı’nın şaşırtıcı ve büyüleyici dünyasına adım atmak isteyenler için biçilmiş kaftan.