İSKENDERİYE, AFRİKA VE İSPANYA SAVAŞLARI
MÖ 49 yılında Roma Cumhuriyeti’nde İç Savaş başladığında iki taraf vardı: Galya’da askerî başarılar elde etmiş ve icraatlarının, Roma’daki resmî makamlar tarafından tanınmasını isteyen, geçmişte popülist bir politika izlemiş Gaius Iulius Caesar ile Roma’daki aristokratların destekçisi ve lideri Gnaeus Pompeius Magnus. Pompeius’la mücadelesi kısa zamanda lehine sonlanmış olsa da Caesar yaklaşık dört yıl süren iç savaşta Romalı akranlarına, eskiden emrinde çalışmış subaylara, akrabalarına, yabancılara ve düşmanlarını destekleyen krallara karşı geniş bir coğrafyada savaştı.
MÖ 49-45 yılları arasında İç Savaş’ın İskenderiye, Afrika ve İspanya cephelerine dair Caesar’ın Türkçeye ilk kez çevrilen notları, büyük komutanın rakiplerine karşı yürüttüğü askerî faaliyetleri ele alıyor. Bu süre zarfında hem Roma tarihi hem Caesar’ın hayatı için yaşanan birçok önemli olay bu notlar arasında kendilerine yer buluyor: İskenderiye kuşatmasından Kleopatra’nın tahta çıkarılmasına, meşhur “Geldim, Gördüm, Yendim” sözünü söylediği Zela Muharebesi’nden Afrika’daki direnişin belkemiğini kıran Thapsus Muharebesi’ne.
İskenderiye, Afrika ve İspanya Savaşları, Roma savaş makinesinin değişik coğrafyalarda nasıl faaliyet gösterdiğini, zorluklara nasıl göğüs gerdiğini, strateji ve taktiklerini, kuşatma ve savunma sistemlerini birinci elden sunmasının yanı sıra satır aralarında ilerleyen yaşına rağmen Caesar’ın enerji dolu faaliyetlerini canlı bir şekilde hissettiren bir eser.