ROBERT KOLEJ
İmparatorluktan Cumhuriyete Bir Okulun Tarihi
Robert Kolej nasıl kuruldu? Kolej’in yönetiminde hangi önemli isimler yer aldı? I. Dünya Savaşı’nda, Millî Mücadele yıllarında ve Cumhuriyet devrinde Kolej’de nasıl bir atmosfer vardı? Lozan Konferansı’nda yer alan Kolejliler kimlerdi? Kolej’in ünlü mezunları ve unutulmaz eğitmenleri kimlerdi?
Robert Kolej, Amerikan Kız Koleji, Amiral Bristol Hemşire Okulu ve Boğaziçi Üniversitesi arasında nasıl bir miras ortaklığı mevcut? Kolej’i bugüne taşıyan gelenekler nelerdi? Kolej hangi davetlerle, sergilerle gündeme gelmişti? Kolej bünyesine de ne gibi öğrenci etkinlikleri tertip edilmişti? Olimpiyatlarda Osmanlı Devleti adına yarışan Kolejliler kimlerdi? Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde devlet adamlarının okula bakışı nasıldı?
Edebiyat alanında Orhan Pamuk’u, Halide Edip Adıvar’ı, Ülkü Tamer’i, Talat Halman’ı, Ayşe Kulin’i, Perihan Mağden’i, tiyatro sahasında Haldun Dormen’i, Genco Erkal’ı, Engin Cezzar’ı, Nevra Serezlioğlu’nu, Şirin Devrim’i yetiştiren okulda nasıl bir kültürel ortam vardı?
5’i İstanbul konulu olmak üzere tarih alanında meraklılara 13 eser sunan Önder Kaya, elinizdeki çalışmada tüm bu soruları cevaplarken aynı zamanda Robert Kolej’in günümüzde birçok eğitim kurumu için nasıl bir ilham kaynağına dönüştüğünü anlatıyor.
Özellikle 1997-98 yılından itibaren geçilen sekiz yıllık zorunlu eğitim modeli, Robert Kolej’in dönüm noktalarından birini oluşturuyor. Çünkü bu dönemden itibaren orta kısım kapanıyor ve okul yalnızca lise eğitimi veren bir yapı kazanıyor. Bu çalışmanın kaleme alındığı dönemde Robert Kolej, özel okullar arasında en yüksek puanla öğrenci alan kurum olma özelliğini korurken; yetiştirdiği öğrencileri ve donanımlı öğretmenleriyle dikkatleri çekmeye devam ediyor. “Robert Kolej”, ülkemizin eğitim tarihinde çok özel bir yeri olan bu seçkin okulun tarihi serüvenini bir belgesel titizliğinde ve roman tadında ortaya koyuyor.