BÜYÜK VATANSEVERLİK SAVAŞI
Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı Tarihi
SOVYET GÖZÜNDEN İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI…
80 milyon civarı insanın hayatını kaybetmesine yol açan, tarihin en ölümcül askerî mücadelesi olan ve bu zamana kadar genellikle Batılı Müttefiklerin gözünden okuduğumuz İkinci Dünya Savaşı, Türkçede ilk kez cephenin diğer tarafından, Sovyetler Birliği’nin gözünden okurlarla buluşuyor.
Rusya’nın önde gelen tarihçileri Aleksey İsayev ve Artyom Drabkin tarafından kaleme alınan Büyük Vatanseverlik Savaşı, 20. Yüzyıl titanlarının girdikleri amansız mücadelenin kalbine iniyor ve savaşı çok yabancı olduğumuz bir pencereden takip etme şansı sunuyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra gizliliği kaldırılan arşiv belgeleri ve dönemin tanıklarıyla yapılan mülakatlar neticesinde ortaya çıkan bu kitap, dört yıl süren dehşetengiz mücadeleyi tüm çıplaklığıyla anlatıyor.
Molotov-Ribbentrop Paktı nasıl ortaya çıktı?
Sovyetler Birliği, Alman işgaline gerçekten hazırlıksız mı yakalandı?
22 Haziran 1941’de Stalin nasıl bir güne uyandı?
Kızıl Ordu’nun durumu nasıldı?
Almanlar Moskova önlerinde nasıl durduruldu?
Stalin, Churchill ve Roosevelt’le nasıl anlaştı?
İngiliz ve Amerikan yardımları Sovyet savaş çabasına nasıl etki etti?
Kızıl Ordu Mançurya’da Japonları nasıl mağlup etti?
Bu ve benzer pek çok soruyu ustalıkla yanıtlayan Büyük Vatanseverlik Savaşı, okurları Doğu Polonya’dan Kiev’e, Leningrad’dan Barents Denizi’ne, Kırım’dan Stalingrad’a ve Berlin’den Mançurya’ya götürürken dünyanın dört bir yanına sıçrayan savaş alevlerini yerinde görme şansı sunuyor. Büyük Vatanseverlik Savaşı, İkinci Dünya Savaşı’na bambaşka bir pencereden bakmak isteyenler için önemli bir başvuru kitabı.